Issue with lights.

Support for running, installing or compiling OpenMW

Before you submit a bug report for the first time, please read: Bug reporting guidelines
Post Reply
csbx
Posts: 18
Joined: 11 May 2020, 23:38

Issue with lights.

Post by csbx »

I think it's possible I have messed up settings in an ini file / cfg file, but I was hoping someone would recognize the issue. I experienced a similar issue sometime ago and think I resolved it, but for 0.47 and a new playthrough I'm noticing it again.

In short: lights (lanterns, candles etc.) themselves look white, ie. not saturated; and the light and color they give off when hitting adjacent surfaces is extremely dim and pale. It's something I notice as an issue when looking at videos like this one (yes, it is modded..): https://www.youtube.com/watch?v=6K8hZkWHzfk
Note how the lanterns in Balmora are bright and rich (even if the falloff is short). Mine look nothing like this--lantern light is barely discernible.

I realize this isn't a huge issue, but to me Morrowind is largely an aesthetic experience, and so I turn to the experts once again to see if there's an obvious solution.

I did try messing with attenuation settings in my .cfg file (in users\, not in the game dir) and though the changes had impact, nothing I did would come remotely close to what the video above showcases.
User avatar
wazabear
Posts: 78
Joined: 13 May 2020, 19:31
Gitlab profile: https://gitlab.com/glassmancody.info

Re: Issue with lights.

Post by wazabear »

ReShade is being used in that video, definitely some color manipulation going on with at least one of the effects.

First I'd revert any changes to attenuation in the openmw.cfg, then make sure you have these two things set in settings.cfg and see if this helps.

Code: Select all

[Shaders]

force per pixel lighting = true
clamp lighting = false

Here are the default values if you've lost them.

Code: Select all

# lighting
fallback=LightAttenuation_UseConstant,0
fallback=LightAttenuation_ConstantValue,0.0
fallback=LightAttenuation_UseLinear,1
fallback=LightAttenuation_LinearMethod,1
fallback=LightAttenuation_LinearValue,3.0
fallback=LightAttenuation_LinearRadiusMult,1.0
fallback=LightAttenuation_UseQuadratic,0
fallback=LightAttenuation_QuadraticMethod,2
fallback=LightAttenuation_QuadraticValue,16.0
fallback=LightAttenuation_QuadraticRadiusMult,1.0
fallback=LightAttenuation_OutQuadInLin,0
Fade away and radiate
csbx
Posts: 18
Joined: 11 May 2020, 23:38

Re: Issue with lights.

Post by csbx »

Thanks for suggesting those changes and defaults. Nothing really changed visually, the lanterns still barely cast light around them and what light there is is faded. I'd take a screenshot, but I'm on win7 and screenshots don't work on 0.47 for me. Hrm. I wonder if there is something wrong with the weather settings or perhaps morrowind.ini settings ?

Is there a way to get a baseline here to see what a standard 0.47 with defaults should look like -- particularly in Balmora ?
User avatar
wazabear
Posts: 78
Joined: 13 May 2020, 19:31
Gitlab profile: https://gitlab.com/glassmancody.info

Re: Issue with lights.

Post by wazabear »

Here's what Balmora looks like for me with default settings in 0.47:
screenshot090.png
screenshot091.png
It would help a lot if we could see some screenshots, perhaps PrtSc and pasting into Microsoft Paint? I think windows 7 also has the snipping tool feature which you can use in place of screenshot.
Fade away and radiate
csbx
Posts: 18
Joined: 11 May 2020, 23:38

Re: Issue with lights.

Post by csbx »

Wazabear - thanks a lot for taking the time to do that. It seems to me that the difference between yours and mine is (minimal, frankly !) about overall contrast (yours has deeper blacks) and if I sort that out it will solve my issue. Would this be primarily about the ambient night weather settings ? They seem to be all adjusted to something like 006, 007, 009 (roughly). Gamma is set fairly low as well, so I'm not sure where the issue is.

Image
Attachments
bal.jpg
User avatar
wazabear
Posts: 78
Joined: 13 May 2020, 19:31
Gitlab profile: https://gitlab.com/glassmancody.info

Re: Issue with lights.

Post by wazabear »

Your ambient lighting are really low, if you want default openmw.cfg I recommend just using a fresh Morrowind.exe (https://www.nexusmods.com/morrowind/mods/45313 for GOG version) and re-importing settings in the OpenMW launcher.
Screenshot 2022-01-10 110605.png
Fade away and radiate
Post Reply