OpenGL problem in raspberry pi

Support for running, installing or compiling OpenMW

Before you submit a bug report for the first time, please read: Bug reporting guidelines
germanmendez
Posts: 6
Joined: 29 Nov 2018, 21:58

OpenGL problem in raspberry pi

Post by germanmendez » 29 Nov 2018, 22:18

Hi, I have a problem with the Raspberry PI. I followed this guide but I could not see anything
https://www.reddit.com/r/Morrowind/comm ... 3_finally/
Image
Image
Image
I have installed a custom kernel can that be?

User avatar
psi29a
Posts: 4613
Joined: 29 Sep 2011, 10:13
Location: Belgium
Gitlab profile: https://gitlab.com/psi29a/
Contact:

Re: OpenGL problem in raspberry pi

Post by psi29a » 30 Nov 2018, 09:42

I doubt it has anything to do with the kernel unless you've done something funky with CMA/VC4 support.

I hope you're not using OSG directly from Debian or Raspbian because they are compiled against GLES and not Desktop GL which causes all sorts of weird shit. I'm fighting this battle now to either get this reversed or two create two sets of packages.

germanmendez
Posts: 6
Joined: 29 Nov 2018, 21:58

Re: OpenGL problem in raspberry pi

Post by germanmendez » 30 Nov 2018, 16:32

I'm using all these dependencies including OSG

Code: Select all

libopenal-dev libsdl2-dev libqt4-dev libboost-filesystem-dev libboost-thread-dev libboost-program-options-dev libboost-system-dev libavcodec-dev libavformat-dev libavutil-dev libswscale-dev libswresample-dev libbullet-dev libmygui-dev libunshield-dev cmake build-essential libqt4-opengl-dev libopenscenegraph-dev
. And the only thing that remains is to make cross-compilation.

User avatar
psi29a
Posts: 4613
Joined: 29 Sep 2011, 10:13
Location: Belgium
Gitlab profile: https://gitlab.com/psi29a/
Contact:

Re: OpenGL problem in raspberry pi

Post by psi29a » 30 Nov 2018, 16:48

Are you compiling this on your pi or on a x86 machine and cross compiling?

Yeah, if you installed OSG from Raspbian or Debian on armhf, you're going to have a bad time. It's compiled against GLES, you need it linking against Desktop GL. You'll need to compile that from scratch. I've posted about that elsewhere in the forums here.

So go ahead and uninstall libopenscenegraph-dev.

germanmendez
Posts: 6
Joined: 29 Nov 2018, 21:58

Re: OpenGL problem in raspberry pi

Post by germanmendez » 30 Nov 2018, 17:03

I was 4 or 5 hours waiting for it to be compiled on Raspberry Pi but nothing stays at 13 percent. Should I wait more? or Cross compiling for arm from x86?

User avatar
psi29a
Posts: 4613
Joined: 29 Sep 2011, 10:13
Location: Belgium
Gitlab profile: https://gitlab.com/psi29a/
Contact:

Re: OpenGL problem in raspberry pi

Post by psi29a » 30 Nov 2018, 18:48

Sounds like it is swapping like mad, best to cross compile on x86 , I wrote about:https://www.mindwerks.net/2017/06/using ... toolchain/

germanmendez
Posts: 6
Joined: 29 Nov 2018, 21:58

Re: OpenGL problem in raspberry pi

Post by germanmendez » 02 Dec 2018, 21:36

I compiled the osg and installed new morrowind files again but now this appears.
  • [email protected]:~ $ openmw -skip-menu -start="Seyda Neen"
    Installing crash catcher
    Loading config file: /home/pi/.config/openmw/openmw.cfg... done.
    Loading config file: /etc/openmw/openmw.cfg... done.
    OpenMW version 0.40.0
    Using default (English) font encoding.
    Loading settings file: /etc/openmw/settings-default.cfg
    Loading settings file: /home/pi/.config/openmw/settings.cfg
    MESA-LOADER: failed to retrieve device information
    MESA-LOADER: failed to retrieve device information
    MESA-LOADER: failed to retrieve device information
    Failed to read window icon, no png readerwriter found
    Adding BSA archive /home/pi/innoextract/build/app/Data Files/Morrowind.bsa
    Adding BSA archive /home/pi/innoextract/build/app/Data Files/Tribunal.bsa
    Adding BSA archive /home/pi/innoextract/build/app/Data Files/Bloodmoon.bsa
    Adding data directory /home/pi/innoextract/build/app/Data Files
    Error loading textures\door_icon.dds: no S3TC texture compression support installed
    Error loading textures\menu_rightbuttonup_center.dds: no S3TC texture compression support installed
    Error loading textures\menu_rightbuttondown_center.dds: no S3TC texture compression support installed
    Error loading textures\menu_head_block_middle.dds: no S3TC texture compression support installed
    Error loading textures\tx_menubook_bookmark.dds: no S3TC texture compression support installed
    Error loading textures\menu_scroll_left.dds: no S3TC texture compression support installed
    Error loading textures\menu_scroll_right.dds: no S3TC texture compression support installed
    Error loading textures\menu_scroll_up.dds: no S3TC texture compression support installed
    Error loading textures\menu_scroll_down.dds: no S3TC texture compression support installed
    Error loading textures\menu_bar_gray.dds: no S3TC texture compression support installed
    Error loading textures\target.dds: no S3TC texture compression support installed
    Error loading textures\tx_cursor.dds: no S3TC texture compression support installed
    Failed to create pbuffer, failing back to normal graphics window.
    MESA-LOADER: failed to retrieve device information
    MESA-LOADER: failed to retrieve device information
    MESA-LOADER: failed to retrieve device information
    GraphicsWindowX11::init() - eglInitialize() succeeded eglMajorVersion=1 iMinorVersion=4
    GraphicsWindowX11::init() - window created =1
    Warning: TexMat::apply(State&) - not supported.
    Error loading textures\tx_cursormove.dds: no S3TC texture compression support installed
    Failed to create pbuffer, failing back to normal graphics window.
    MESA-LOADER: failed to retrieve device information
    MESA-LOADER: failed to retrieve device information
    MESA-LOADER: failed to retrieve device information
    GraphicsWindowX11::init() - eglInitialize() succeeded eglMajorVersion=1 iMinorVersion=4
    GraphicsWindowX11::init() - window created =1
    Warning: TexMat::apply(State&) - not supported.
    Failed to create pbuffer, failing back to normal graphics window.
    GraphicsWindowX11::init() - eglInitialize() succeeded eglMajorVersion=1 iMinorVersion=4
    GraphicsWindowX11::init() - window created =1
    Warning: TexMat::apply(State&) - not supported.
    Error loading textures\cursor_drop_ground.dds: no S3TC texture compression support installed
    Failed to create pbuffer, failing back to normal graphics window.
    GraphicsWindowX11::init() - eglInitialize() succeeded eglMajorVersion=1 iMinorVersion=4
    GraphicsWindowX11::init() - window created =1
    Warning: TexMat::apply(State&) - not supported.
    Failed to create pbuffer, failing back to normal graphics window.
    GraphicsWindowX11::init() - eglInitialize() succeeded eglMajorVersion=1 iMinorVersion=4
    GraphicsWindowX11::init() - window created =1
    Warning: TexMat::apply(State&) - not supported.
    Failed to create pbuffer, failing back to normal graphics window.
    GraphicsWindowX11::init() - eglInitialize() succeeded eglMajorVersion=1 iMinorVersion=4
    GraphicsWindowX11::init() - window created =1
    Warning: TexMat::apply(State&) - not supported.
    Sound output: OpenAL
    Sound decoder: FFmpeg
    Cannot connect to server socket err = No such file or directory
    Cannot connect to server request channel
    jack server is not running or cannot be started
    JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
    JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
    Enumerated output devices:
    ALSA Default
    bcm2835 ALSA, bcm2835 ALSA (CARD=ALSA,DEV=0)
    bcm2835 ALSA, bcm2835 IEC958/HDMI (CARD=ALSA,DEV=1)
    vc4-hdmi, (CARD=vc4hdmi,DEV=0)
    Opened "ALSA Default"
    Enumerated HRTF names:
    default-44100.mhr
    default-48000.mhr
    Input #0, bink, from 'video\bethesda logo.bik':
    Duration: 00:00:16.00, start: 0.000000, bitrate: 2324 kb/s
    Stream #0:0[0x0]: Video: binkvideo (BIKi / 0x694B4942), yuv420p, 640x480, 30.06 fps, 30.06 tbr, 30.06 tbn, 30.06 tbc
    Stream #0:1[0x0]: Audio: binkaudio_rdft, 44100 Hz, stereo, flt
    [swscaler @ 0xa99714b0] No accelerated colorspace conversion found from yuv420p to rgba.


    *** Fatal Error ***
    [binkaudio_rdft @ 0x2a49830] Multiple frames in a packet.
    !!! Failed to exec debug process
    Bus error

User avatar
psi29a
Posts: 4613
Joined: 29 Sep 2011, 10:13
Location: Belgium
Gitlab profile: https://gitlab.com/psi29a/
Contact:

Re: OpenGL problem in raspberry pi

Post by psi29a » 02 Dec 2018, 21:53

GraphicsWindowX11::init() - eglInitialize() succeeded eglMajorVersion=1 iMinorVersion=4
egl <-- you compiled against GLES, do not do that. only desktop GL please. OpenMW does not support GLES.

germanmendez
Posts: 6
Joined: 29 Nov 2018, 21:58

Re: OpenGL problem in raspberry pi

Post by germanmendez » 02 Dec 2018, 22:53

I compile as you said in another post
  • cd OpenSceneGraph
    cmake -DBUILD_OPENCS=NO -DBUILD_LAUNCHER=NO
    make -j2
    sudo make install
How is OSG compiled or what is wrong?

User avatar
psi29a
Posts: 4613
Joined: 29 Sep 2011, 10:13
Location: Belgium
Gitlab profile: https://gitlab.com/psi29a/
Contact:

Re: OpenGL problem in raspberry pi

Post by psi29a » 03 Dec 2018, 09:11

germanmendez wrote:
02 Dec 2018, 22:53
I compile as you said in another post
  • cd OpenSceneGraph
    cmake -DBUILD_OPENCS=NO -DBUILD_LAUNCHER=NO
    make -j2
    sudo make install
How is OSG compiled or what is wrong?
uh... -DBUILD_OPENCS=NO -DBUILD_LAUNCHER=NO <-- those are OpenMW build flags, it has nothing to do with OpenSceneGraph

when you run cmake on OpenSceneGraph, you should see the output. Read it carefully, it will likely tell you that it 'found' EGL/GLES and is using that instead of just OpenGL.
The options are set around this line:
https://github.com/openscenegraph/OpenS ... s.txt#L450

You need to get rid of some gles dev packages to make sure it isn't picked up by cmake automatically or manually set the -DOPENGL_PROFILE to GL2 and set -DOSG_GLES1_AVAILABLE, -DOSG_GLES2_AVAILABLE, -DOSG_GLES3_AVAILABLE to NO/OFF/FALSE

Post Reply